Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

35Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

118Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote voorversterker test 2021. Hier stellen we alle voorversterkers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste voorversterker voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een voorversterker wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een voorversterker is nodig als je ingebouwde versterker geen ingang heeft met het label Photo, MM of MC.
 • Het meest voorkomende pick-up systeem is het MM systeem, gevolgd door het MC systeem. Je moet je voorversterker dienovereenkomstig kiezen. Een phono voorversterker ondersteunt beide systemen.
 • De vuistregel bij het kopen van een voorversterker is dat de platenspeler ongeveer 3 maal zoveel moet kosten als de voorversterker.

Voorversterker: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een voorversterker koopt

Wanneer is een phono voorversterker nodig?

Je weet of je een phono voorversterker nodig hebt als je je nieuwe platenspeler helemaal hebt aangesloten, maar je niets hoort behalve een lage brom. Maar je kunt je ook over een voorversterker informeren voordat je koopt. Moderne platenspelers zijn uitgerust met magnetische of MC cartridges. De meeste pick-ups die op nieuwere draaitafels gebruikt worden hebben echter een relatief lage uitgangsspanning. Je hebt een zogenaamde phono equalisatie voorversterker nodig. Als je versterker geen ingang heeft die bv. voorzien is van,

 • Phono
 • MM
 • MC

dan is de kans groot dat je achteraf een phono voorversterker moet inbouwen. Je kunt deze voorversterker rechtstreeks aansluiten tussen de platenspeler en een willekeurige ingang van hoog niveau, zoals “Line”, “AUX”, “CD”, “Tape”, “Cassette” enz. Hij regelt het signaal van de platenspeler zo dat het niveau aan de uitgang net zo luid is als dat van de CD-speler, tuner en andere apparaten.

Welk ophaalsysteem is geschikt voor jou?

Omdat er verschillende pick-up systemen voor platenspelers zijn, moet je deze vraag beslist ophelderen vóór je koopt. Het meest gangbare is het MM systeem (moving magnet), gevolgd door het MC systeem (moving coil). Bovendien zijn er ook equalisatie-voorversterkers, de zogenaamde phono voorversterkers, die beide systemen ondersteunen. Als je niet zeker weet welk systeem je platenspeler gebruikt, kijk dan even in de gebruiksaanwijzing of op de website van de fabrikant.

In combinatie met een MM systeem wordt het signaal ongeveer 100 maal versterkt, met een MC systeem zelfs 400 maal. Dure voorversterkers klinken altijd beter dan de goedkope… – dit is natuurlijk onzin. Ook hier, zoals zo vaak met audioproducten, is het een kwestie van smaak van de consument. De prijs hoeft niet per se samen te hangen met de geluidskwaliteit. Bij aankoop moeten het gebruiksdoel en de prijs in een redelijke verhouding tot elkaar staan. Afhankelijk van het gewenste eindresultaat kan zelfs een goedkope voorversterker versie de beste keuze zijn en “beter” klinken.

Systeem Beschrijving
MM Het meest gebruikte is het MM systeem (bewegende magneet). In combinatie met een MM systeem wordt het signaal ongeveer 100 maal versterkt.
MC Het MC systeem is het bewegende spoelsysteem. Hierdoor kan het signaal tot 400 maal versterkt worden.
Equalisatieversterkers Dit zijn zogenaamde phono voorversterkers. Ze ondersteunen de hierboven genoemde systemen.

Wat kost een voorversterker?

Een goedkope voorversterker heeft een enorme invloed op de kwaliteit van het geluid en kan zelfs de kwaliteit van de rest van het systeem, inclusief de luidsprekers, verlagen. Bij het kopen van een voorversterker moet je de volgende vuistregel volgen: Je moet je platenspeler als leidraad gebruiken. Hij moet ongeveer 3 maal zoveel kosten als de voorversterker. Op deze manier kun je een harmonieuze klank verwachten voor een redelijke prijs.

Categorie prijs
Low-end vanaf 30€
Medium-price segment ca. 100€
High-end tot 350€

Er zijn laaggeprijsde voorversterkers verkrijgbaar voor slechts 30€. Deze ondersteunen echter geen volwaardig geluid. Bevredigende voorversterkers zijn verkrijgbaar in het middenprijssegment voor ongeveer 100€. Als je van plan bent je hardware in de nabije toekomst wat op te waarderen, kun je het beste meteen in een betere phono voorversterker investeren. Producten van hoge kwaliteit kunnen tot 350€ kosten.

Ingang, uitgangstype en stroomvoorziening zijn belangrijke kenmerken die de prijs sterk beïnvloeden.

We maken onderscheid tussen transistorversterkers, buizenversterkers en hybride voorversterkers.

Besluit: Welke soorten voorversterkers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten voorversterkers:

 • Transistor versterker
 • Buizenversterker
 • Hybride voorversterker

Een voorversterker is een versterker voor video- en audiotechniek. Hij past de verschillende ingangssignalen aan, zodat de eigenlijke versterker optimaal kan “werken”. De verschillende soorten constructie hebben vooral een verschil in klank tot gevolg. Factoren als grootte, gewicht en prijs moeten ook een rol spelen bij je beslissing. In dit artikel willen we je helpen uit te zoeken welk type voorversterker voor jou geschikt is. We laten je daarom kennismaken met de verschillende soorten en tonen je de voor- en nadelen van elk type.

Hoe werkt een transistorversterker en wat zijn de voordelen en nadelen?

Zoals de naam al zegt, is een transistorversterker gebaseerd op transistortechnologie. Deze voorversterkers hebben een aantal indrukwekkende voordelen. Ten eerste zijn ze verhoudingsgewijs goedkoop en licht. Bovendien zijn ze minder gevoelig voor storingen. De sterkte van het ontvangen signaal speelt bij een transistorversterker geen rol, wat betekent dat ook lage en hoge tonen goed worden weergegeven.

Voordelen
 • Klinkt bij alle volumes even goed
 • Goedkoop
 • Minder gevoelig voor storingen
 • Gemakkelijk
Nadelen
 • Geluid klinkt kouder
 • Snel overbelast
 • Overbelasting kan luidsprekers vernielen

Omdat transistors in principe stroomschakelaars zijn, reageren ze verhoudingsgewijs langzaam. Dit leidt ertoe dat details van het muzieksignaal worden opgeslokt. Daardoor klinkt het geluid monotoner en kouder. Helaas zijn transistorversterkers in vergelijking daarmee snel overbelast. Een overbelasting vermindert niet alleen de geluidskwaliteit, maar in het ergste geval kunnen de resulterende impulsen de luidsprekers vernielen.

Wist je dat een goede voorversterker van doorslaggevend belang kan zijn voor de geluidskwaliteit van je platenspeler? Dit komt omdat de voorversterker het uitgangsniveau van de platenspeler aanpast om even luid te zijn als dat van CD spelers, tuners en andere apparaten.

Hoe werkt een buizenversterker en wat zijn de voordelen en nadelen?

Een buizenversterker gebruikt zogenaamde elektronenbuizen om het ontvangen elektrische signaal te versterken. Hoe sterker het signaal, hoe meer vermogen naar deze buizen wordt doorgegeven. Bij een bepaald volume beginnen de buizen het geluid te “kleuren”, wat een onvervormd, echt en dynamisch geluid oplevert. Vanwege het hoge vermogen en volume worden buizenversterkers vaak gebruikt voor concerten.

Voordelen
 • Goede geluidsdynamiek
 • Snelle signaalverwerking
 • Hoog vermogen en volume
 • Goed geschikt voor concerten
Nadelen
 • Veel onderhoud
 • Zwaar
 • Duur
 • Breekbaar

De gebruikte technologie is echter complex en delicaat, waardoor een buizenversterker niet alleen veel onderhoud vergt, maar ook zwaar en relatief duur is.

Hoe werkt een hybride voorversterker en wat zijn de voordelen en nadelen?

Hybride voorversterkers combineren de voordelen van beide soorten constructie. Enerzijds hebben ze de gelijkmatige volumereactie van een transistorversterker, anderzijds bieden ze de klankdynamiek van een buizenversterker. Het zijn echte allrounders die een zeer hoge geluidskwaliteit bieden en uiterst krachtig zijn.

Voordelen
 • Goede geluidsdynamiek
 • Gelijkmatige volumereactie
 • Krachtig
Nadelen
 • Duur
 • Hard

Omdat hybride modellen het beste van beide soorten constructie combineren, zijn ze helaas navenant duurder en zwaarder.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om voorversterkers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om voorversterkers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Verbinding
 • Typen voorversterkers

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Verbinding

Je kunt de voorversterker op twee manieren op je platenspeler aansluiten. Dit hangt af van de uitrusting van de speler. Als je platenspeler een zogenaamde aardedraad heeft, kun je de voorversterker er met de aardeschroef op aansluiten. Op deze manier aardt de phonoversterker zich zuiver naar de platenspeler.

Dit levert een rookvrij geluid op zonder brommen, dreunen of kletteren. Als je toestel deze meetlijn niet heeft, is het ook mogelijk de voorversterker op de draaitafel aan te sluiten zonder een afsluitkabel. De benodigde cinchkabel is bij de levering inbegrepen, zodat je meteen kunt beginnen.

Typen voorversterkers

Verschillende voorversterkers verschillen vooral in de manier waarop ze speciale componenten gebruiken. Er zijn dus drie verschillende soorten:

 • Transistor versterker
 • Buizenversterker
 • Hybriden van beide soorten

Waarschijnlijk de meest populaire soort voorversterker is gebaseerd op transistortechnologie. Hier wordt het audiosignaal versterkt door operationele versterkers. Van dit type voorversterker wordt gezegd dat hij een bijzonder neutrale klank heeft. Natuurlijk is de akoestische waarneming subjectief. De tweede groep bestaat uit buizenversterkers.

In dit geval zijn de buisonderdelen meestal onderling verwisselbaar, wat een belangrijk voordeel oplevert: slechte buizen kunnen zonder veel moeite vervangen worden door modellen van hogere kwaliteit. Veel muziekliefhebbers beweren dat een warmere klank mogelijk wordt gemaakt door dit type voorversterker. De hybride voorversterker werkt zowel met transistors als met buizen. Hierdoor is de klank een goede combinatie van neutrale tonen en warme klank.

Elk type voorversterker heeft een specifieke klank die past bij verschillend doel en behoefte.

Foto bron: pixabay.com / Nadine_Em

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies