Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

37Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote VPN router test 2023. Hier stellen we alle VPN routers voor die we in detail getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van de beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste VPN router voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we je ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een VPN router wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • VPN routers zijn steeds belangrijker en populairder geworden in het tijdperk van gegevenslekken en overheidstoezicht, omdat ze hun gebruikers in staat stellen anoniem en veilig over het internet te surfen.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen de klassieke VPN router, die al een ingebouwde VPN module heeft, en de VPN-compatibele router, die geen ingebouwde VPN module heeft maar via software opgewaardeerd kan worden.
 • Een VPN router wordt vooral gebruikt om anoniem en veilig op het internet te surfen. Bovendien kun je het gebruiken om grensoverschrijdende landsgrenzen te overwinnen en toch toegang te krijgen tot een grote verscheidenheid aan websites.

VPN router: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een VPN router koopt

Wat is een “VPN router” eigenlijk?

Een VPN router geeft je de mogelijkheid om comfortabel en veilig vanuit huis op het internet te surfen. Met de VPN router kun je verbinding maken met het internet in een virtueel privé netwerk (VPN).

Een VPN router biedt veel mogelijkheden en vrijheden, zoals anoniem en veilig surfen op het Internet. (Beeldbron: unsplash.com / Misha Feshchak)

Hiermee kun je veilig en anoniem surfen en inhoud van het internet downloaden. Vaak zijn bepaalde websites niet beschikbaar door landsgrenzen. Je kunt zulke barrières omzeilen met behulp van je privé netwerk, dat je via je VPN router kunt bereiken. Al je apparaten met internet, van je smartphone tot je spelcomputer, kunnen verbinding maken met je VPN router en toegang krijgen tot je privé netwerk.

Is een VPN router geschikt voor jou?

In principe is de VPN router geschikt voor iedereen die anoniem en veilig over het Internet wil surfen.

Benadrukt moet worden dat deze vooral geschikt is voor jou als je van plan bent met verschillende apparaten op het internet te gaan.

Met een gewone eenvoudige VPN verbinding is het vaak maar één apparaat dat zich in je virtuele privé netwerk bevindt. Je lost dit probleem op met behulp van de VPN router. Zo kun je toch toegang krijgen tot inhoud uit je eigen land die door geo-blocking misschien niet toegankelijk is.

Wat kost een VPN router?

Er is hier geen pasklaar antwoord, want de prijs wordt sterk beïnvloed door je persoonlijke voorkeuren. In de tabel hieronder hebben we prijzen toegekend aan de verschillende segmenten. Nu kun je zelf een oordeel vellen over de verschillende diensten en de bijbehorende prijzen.

Productcategorie prijs in €
VPN-router met VPN-client 50-100
VPN-router zonder VPN-client 150-300

Waar kun je je VPN router voor gebruiken?

Zoals hierboven vermeld, kun je je VPN router gebruiken om anoniem en veilig op het Internet te surfen met al je apparaten met Internet. Dit wordt verzekerd door je virtuele privé netwerk verbinding. Dit gebeurt op zo’n manier dat je gegevens niet versleuteld zijn, zoals bij gewone internetverbindingen, waardoor het vrijwel onmogelijk is je identiteit te herkennen en je activiteiten te volgen.

Bovendien kun je landsgrenzen, de zogenaamde geo-blocking, omzeilen en zonder problemen in het buitenland van je favoriete inhoud genieten. Natuurlijk is het van cruciaal belang dat je je een mobiele VPN router aanschaft.

Welke alternatieven zijn er voor VPN routers?

Als alternatief kun je een gewone router gebruiken zonder de VPN functie. Je kunt er dan de VPN functie aan toevoegen met behulp van een extra product. Het voordeel hier zou kunnen zijn dat je je pas na de aankoop realiseert dat je een VPN-geschikte router wilt.

Natuurlijk heb je dan de mogelijkheid om direct een VPN router te kopen, maar dit blijkt duur te zijn als je net een nieuwe router gekocht hebt. In dat geval raden we je aan een extra product te kopen dat de VPN functie aan je router toevoegt. Je moet er echter wel voor zorgen dat je oorspronkelijke router compatibel is met zulke uitbreidingen.

Besluit: Welke soorten VPN routers zijn er en welke is de juiste voor jou?

De meeste VPN routers verschillen in hun versleutelings- en overdrachtsmethoden. Dit heeft echter geen noemenswaardig belang voor je, in tegenstelling tot de verschillende functietypes van VPN routers. Er zijn de volgende twee mogelijkheden:

 • VPN routers die een geïntegreerde VPN client hebben en dus zelfstandig een VPN verbinding tot stand kunnen brengen
 • Routers die met software uitgebreid moeten worden zodat ze een VPN verbinding tot stand kunnen brengen

In het volgende hebben we de verschillende mogelijkheden gebundeld, met hun voor- en nadelen.

Wat onderscheidt een router met VPN client en wat zijn de voordelen en nadelen?

Dit type router heeft een geïntegreerde VPN client en kan dus zelfstandig een VPN verbinding tot stand brengen. Het doet dit door de benodigde gegevens van een VPN server te gebruiken. Je hoeft praktisch niets zelf te doen. Nu hoef je alleen nog maar je apparaten met Internet op de router aan te sluiten en je hebt toegang tot het Internet via je virtueel privé netwerk verbinding.

Voordelen
 • snel
 • compact
 • ergonomisch
Nadelen
 • geen torrent
 • weinig extra functies

Wat zijn de kenmerken van een router met VPN ondersteuning en wat zijn de voor- en nadelen?

Een router met VPN ondersteuning heeft geen geïntegreerde VPN client en heeft dus een uitbreiding nodig die deze taak overneemt. In dit geval is het meestal voldoende om een eenvoudige software-installatie uit te voeren. In sommige gevallen kan echter een extra hardware apparaat nodig zijn. In dit geval kan de prijs snel oplopen.

Voordelen
 • Flexibiliteit
 • meer mogelijkheden
Nadelen
 • vaak duurder
 • minder compatibel
 • groter

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om VPN routers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om VPN routers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde router geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Snelheid
 • Ergonomie
 • Kenmerken
 • Maat

Snelheid

Snelheid is een heel cruciaal punt, vooral als het om Internet gaat. Met een VPN router betekent snelheid enerzijds downloadsnelheid en anderzijds uploadsnelheid.

Deze twee factoren vormen de basis als het erom gaat tevreden te zijn met je VPN router.

In principe kun je zeggen dat de snelheid van een VPN router afhangt van de geheugencapaciteit en de rekenkracht van de chip die in de VPN router is aangebracht. Een andere factor die de snelheid van je VPN router bepaalt is de gegevensoverdracht. Deze geven aan hoeveel gegevens er per seconde door je router kunnen stromen.

Ergonomie

Het aankoopcriterium ergonomie draait om het gebruiksgemak van je nieuwe VPN router. Dit omvat factoren als:

 • Installatie
 • Operatie
 • Reparatie

Al deze factoren kunnen je omgang met een VPN router aanzienlijk beïnvloeden. Het is daarom van cruciaal belang om vóór de aankoop informatie in te winnen over de volgende factoren.

Een goede VPN router moet snel te installeren, gemakkelijk te gebruiken en snel te repareren of te vervangen zijn.

De gemakkelijkste manier om dit te weten te komen is het je leidinggevende medewerker in een speciaalzaak te vragen. Vraag zo nodig om een uitleg over het gebruik van de router of vraag of het mogelijk is om hulp te vragen bij installatieproblemen.

Kenmerken

De eigenschappen onderscheiden de matig goede van de goede en de goede van de zeer goede VPN routers. Deze omvatten de volgende aspecten:

 • Video streaming
 • Verbindingen
 • Verenigbaarheid

Al deze aspecten kunnen je tevredenheid verhogen en dus doorslaggevend zijn voor welke VPN router je moet kiezen. Klanten van een VPN router willen vaak verschillende streaming sites gebruiken, zoals Netflix of Amazon Prime, zelfs als ze in een land zijn waar deze sites niet beschikbaar zijn of waar ze een ander abonnement zouden moeten nemen.

Het aantal verbindingen dat een VPN router heeft kan doorslaggevend zijn voor de aanschaf. (Afbeelding bron: Unplsash.com / Web Hosting)

Dit is waar de VPN router in het spel komt. Sommige modellen hebben al voorgeïnstalleerde streaming sites en bieden je dus een aanzienlijke meerwaarde.

Maat

De afmetingen van je VPN router zijn ook een cruciale factor, omdat de router qua inrichting vaak niet per se naadloos in het interieur van je huis past, is het des te belangrijker dat je de router door zijn compactheid goed op een geschikte plaats kunt opbergen. Als de VPN router te zwaar is, verliest hij een belangrijk voordeel en is hij inferieur aan lichtere en kleinere routers.

Dit hangt natuurlijk helemaal af van je eigen voorkeur. Als je veel reist en het uiterlijk van je huis van groot belang voor je is, speelt de grootte en het gewicht van je VPN router een belangrijke rol. Je vindt vaak informatie over gewicht en afmetingen online, of misschien kun je je ter plekke direct van het product overtuigen.

Wetenswaardigheden over VPN routers

Hoe stel je je VPN router in?

Dit is natuurlijk een van de belangrijkste punten na de aanschaf van je VPN router. Maar maak je hier niet te veel zorgen over. We laten je zien hoe je gemakkelijk zelf kunt helpen of hoe je het beste advies van deskundigen kunt krijgen.

Opgelet: Laat de experts je helpen bij het instellen van je VPN router!

Welke VPN router kun je voor je bedrijf kopen?

Tot nu toe hebben we je in ons artikel alleen verteld over het privé gebruik van een VPN router. Maar, zoals je misschien al geraden had, is het ook mogelijk om een VPN router binnen een bedrijf te gebruiken. Hier is de beveiligingscomponent zeker van het grootste belang, zodat concurrenten niet de kans krijgen geheime en waardevolle informatie te ontfutselen.

Veiligheid en snelheid zijn van cruciaal belang in de zakenwereld. Zorg er dus voor dat je je router met deze criteria in gedachten ontwerpt!

Als je besluit een VPN router binnen je bedrijf te installeren, kun je het beste aan een deskundige vragen hoe veilig de verschillende routers werkelijk zijn en dan op basis van je voorkeuren de vanuit jouw standpunt meest geschikte router kiezen.

Foto bron: flickr.com / Geoff Powell

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies