Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

22Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Virtual Reality is erg populair en tegenwoordig niet meer weg te denken in de wereld om je heen. De manier waarop VR-brillen worden gebruikt is zo gevarieerd dat om ze niet te zien, je wel heel slecht moet kijken. En nee, dat is geen woordgrap. Om te beginnen veranderen VR-brillen langzamerhand de wereld van de videogames.

Toch is het een vrij nieuwe technologie. Tenminste, met betrekking tot het grote publiek. Nog niet iedereen is zich bewust van de mogelijkheden die de VR-brillen bieden. Als je er over denkt om een Virtual Reality-bril aan te schaffen en daarmee te genieten van een unieke VR-ervaring, is het belangrijk dat je je goed over een aantal aspecten informeert.
Belangrijk om te weten

  • Met een VR-bril kun je genieten van een volledig meeslepende ervaring, alsof je er zelf in zit.
  • Virtual Reality heeft veel gevarieerde toepassingen. Deze worden elke keer meer en meer ontwikkeld.
  • Vandaag de dag worden VR-brillen het meest gebruikt in de vrijetijdssector en dan vooral in de wereld van videogames, zowel voor pc als console. Over het algemeen kunnen we twee soorten Virtual Reality-brillen onderscheiden: PC-accessoires met volledige bewegingsvrijheid en apparaten waarvoor een mobiele telefoon nodig is.

Onze selectie: De beste VR-brillen op de markt

Hieronder presenteren we een selectie met de beste Virtual Reality-brillen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. We hebben bij het maken van de selectie rekening gehouden met de behoeften van verschillende typen gebruikers. In ieder geval bieden alle geselecteerde producten een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

De VR-bril met de beste Virtual Reality-ervaring


AffiliateLink


HTC Vive Cosmos

Tijdelijk niet leverbaar

Dit is zonder twijfel een van de beste VR-brillen van dit moment. Met deze bril kun je genieten van de best mogelijke Virtual Reality-ervaring. Het beeldscherm is erg helder, waardoor je je volledig in games en video’s kunt verplaatsen, gecombineerd met een hoog draagcomfort.

De HTC Vive Cosmos maakt gebruik van inside-out tracking, zodat je geen externe sensoren meer hoeft te gebruiken. De prijs is consistent met de kwaliteit van het product, maar is daardoor niet voor alle portemonnee’s beschikbaar.

De beste VR-bril voor beginners

De kwalitatieve hoogwaardige VR-i EVOLUTION 3S met zijn extra grote lenzen bieden een scherp beeld en reële ervaring. De lenzen zijn voorzien van een Blue Light Filter.

Met deze VR-bril geniet van je van 3D Virtual Reality-games, 360 graden films en applicaties, voor een zeer vriendelijke prijs. Het apparaat zal aan alle wensen voldoen van mensen die rustig willen uitproberen of een VR-bril echt wat voor hen is. Bijna iedere mobiel past in dit model.

De beste Samsung VR-bril

Dit is een zeer solide VR-bril, vooral voor deze lage prijs. Het is handig om van tevoren de compatibiliteit met je smartphone te controleren. De Gear VR werkt namelijk alleen samen met Galaxy smartphones uit de S6 Familie (S6, S6 Edge en S6 Plus) en S7 familie (Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge).

Met deze innovatieve virtual reality headset geniet je van een 360-graden surround cinema-achtige kijkervaring. Er zijn veel leuke ondersteunende apps van Samsung zelf.

De beste VR-bril voor de Playstation


Tijdelijk niet leverbaar

Deze bril is exclusief gemaakt voor de Playstation. Sony’s VR-bril heeft een 5,7-inch OLED-scherm dat hyperrealistische omgevingen biedt. Met de kijkhoek van 360º kun je een breed gezichtsveld in alle richtingen garanderen. Daarnaast heeft de bril een ingebouwde microfoon zodat je tijdens games met je vrienden kunt praten.

Dankzij de resolutie van 120 fps garandeert de Virtual Reality-bril van Sony vloeiende grafische afbeeldingen. Bovendien hebben ze 3D-audio, zodat je de richting en de plek waar het geluid vandaan komt nauwkeurig kunt waarnemen. Met dubbele lenzen en 3D-dieptesensoren volgt de PlayStation-camera de positie van de VR-helm.

De meest comfortabele VR-bril


AffiliateLink


Oculus Go (64GB)

Tijdelijk niet leverbaar

Dankzij de interne processor en het ingebouwde geheugen heb je geen pc of smartphone nodig om deze bril te gebruiken, het is een volledig autonome Virtual Reality-bril. De bril heeft een lcd-scherm met een resolutie van 5260 x 1440 pixels en een gezichtsveld van 86º. Bovendien heeft de bril een versnellingsmeter, een gyroscoop en een magnetometer.

Als negatieve punten benadrukken klanten dat ze een batterij hebben die het maar twee uur volhoudt. Dat is niet te vergelijken met de computers die verbinding maken met pc’s. Een voordeel van de bril is echter dat deze helemaal niet zwaar is en heel erg comfortabel zit, in vergelijking met andere brillen. De Oculus Go is ook veel goedkoper dan bijvoorbeeld de Oculus Rift.

Shopgids: Wat je moet weten over VR-brillen

Bij de aanschaf van een VR-bril is het belangrijk dat je een lijstje met een aantal aankoopcriteria in overweging neemt. Vergeet niet dat niet alle VR-brillen hetzelfde zijn. Daarom beantwoorden we hieronder de belangrijkste vragen van kopers over Virtual Reality-brillen.

De afgelopen jaren is er een grote hoeveelheid multimedia-inhoud ontwikkeld die compatibel is met Virtual Reality-brillen.
(Bron: Wang : 61229715/ 123rf.com)

Wat is een VR-bril precies?

Virtual Reality-brillen, ook bekend als VR-brillen, zijn visualisatieapparaten die virtuele omgevingen in drie dimensies tonen. Ze reproduceren afbeeldingen die worden gemaakt door de computer op een scherm dat zich zeer dicht bij de ogen bevindt of het beeld zelfs rechtstreeks op het netvlies van de ogen projecteert.

Een interessante eigenschap van een VR-bril is dat de beweging van het hoofd de afbeeldingen die op het scherm verschijnen bepaalt. Bovendien biedt de bril een gezichtsveld dat vergelijkbaar is met het natuurlijke gezichtsveld van de mens. Dit alles draagt bij aan het gevoel alsof je er zelf echt in zit. Engelstaligen noemen dit ook wel ‘immersion’.

Waar wordt de VR-bril het meest voor gebruikt?

Virtual Reality-brillen worden het meest gebruikt op het gebied van videospellen, zowel voor de computer als console. De Playstation 4 is een bekend voorbeeld van een console die het gebruik van een VR-bril promoot. De bril heeft echter nog veel meer toepassingen. Een zeer recent voorbeeld is dat van de vastgoedsector, omdat de brillen virtuele bezoeken aan een woning mogelijk maken en het koopproces daarmee een stukje makkelijker maken.

VR-brillen worden ook gebruikt voor virtuele bezoeken aan musea, in het onderwijs en binnen de geneeskunde. In het laatste geval, worden de brillen gebruikt voor medische training, chirurgische ingrepen en de behandeling van fobieën. Ook ondernemingen als bedrijven in industrieel ontwerp maken er gretig gebruik van.

Wist je al dat een bril die het scherm van mobiele telefoons gebruikt een goede optie is om met Virtual Reality te beginnen? Ze hebben over het algemeen een slechtere beeldkwaliteit, maar de prijs is vaak een stuk voordeliger.

Wat zijn de voor- en nadelen van een VR-bril?

Virtual Reality biedt een reeks voordelen die het gebruik ervan zeer aantrekkelijk maken. Het wordt dan ook steeds meer gebruikt op zeer uiteenlopende gebieden. Er is echter ook een aantal nadelen aan het gebruik verbonden. In de tabel hieronder geven we een korte samenvatting van de belangrijkste voor- en nadelen van het gebruik van een VR-bril.

Voordelen
  • Er zijn steeds meer mooie applicaties beschikbaar
  • Onderdompeling in wereld om je heen
  • Ze creëren reëele ervaringen
  • Interactief
Nadelen
  • Duur
  • Kan duizelig- en/of misselijkheid veroorzaken
  • Misbruik kan leiden tot verslaving

Welke soort VR-brillen zijn er?

Er zijn twee typen VR-brillen te onderscheiden: enerzijds zijn er de PC-accessoires met volledige bewegingsvrijheid en anderzijds de apparaten waarvoor een mobiele telefoon nodig is. De eerste hebben hun eigen scherm en sensoren en vereisen een extern apparaat, of het nu een computer of een console is. Deze soort geeft je een VR-ervaring van hoge kwaliteit.

De apparaten die een smartphone nodig hebben, bieden vaak een veel lagere kwaliteit omdat ze geen eigen scherm hebben. Bovendien hebben mobiele telefoons veel minder krachtige processoren en grafische kaarten. De prijs is natuurlijk wel een stuk lager, waardoor ze toegankelijker zijn voor het grote publiek.

Soort Kenmerken
PC-accessoires met volledige bewegingsvrijheid Deze brillen hebben hun eigen scherm. Ze moeten verbinding maken met een apparaat, of het nu een computer of een gameconsole is. Ze bieden vaak een zeer goede beeldkwaliteit. Ze dompelen je nog meer onder in een wereld die zich om je heen afspeelt. Hun prijs is vaak hoger. Ze hebben kabels nodig om verbinding te maken, hoewel fabrikanten ook zijn begonnen met het ontwikkelen van draadloze apparatuur.
Apparaten die een smartphone nodig hebben  Dit soort brillen gebruikt het scherm van een mobiele telefoon. Ze hebben over het algemeen een lagere beeldkwaliteit en de ervaringen zijn veel minder realistisch. De prijs is een stuk lager. Het is niet moeilijk om prestigieuze merkapparatuur van dit soort te vinden voor prijzen rond de 20 euro.

Hoe werkt een VR-bril?

Virtual Reality-brillen combineren digitale technologie met optische technieken. Hiermee proberen ze het door een elektronisch apparaat geproduceerde beeld aan het menselijk oog aan te passen, om zo een gevoel van onderdompeling in een wereld om je heen te veroorzaken. Op deze manier voel je je alsof je je volledig binnen de gegenereerde realiteit bevindt.

De functie van een VR-bril is om je gezichtshoek te vergroten en je een afbeelding in drie dimensies aan te bieden. Daardoor voel je je alsof je in de gecreëerde werkelijkheid bent. Daarnaast zijn er verschillende accessoires ontwikkeld om dit gevoel te vergroten, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de beweging van het lichaam en de reactie op prikkels.

De prijs van VR-brillen is de afgelopen jaren aanzienlijk verlaagd. Op dit moment is het mogelijk om modellen tegen verrassend lage prijzen te vinden.
(Bron: Polc: 53460577/ 123rf.com)

Wat zijn de belangrijkste accessoires bij VR-brillen?

Als je erover nadenkt om een Virtual Reality-bril te gebruiken om videogames te spelen, heb je zeker wat extra accessoires nodig. Sommige Virtual Reality-apparatuur bevat speciale controllers om te kunnen wijzen en klikken. De Playstation VR kan worden gebruikt met de Dualshock PS4-bediening.

Sommige VR-brillen komen met een kleine afstandsbediening. Andere interessante accessoires zijn de de Touch Controllers, waarmee je het gevoel kunt creëren dat je virtuele handen echte handen zijn. Sommige fabrikanten gebruiken mobiele telefoons voor bepaalde Virtual Reality-toepassingen.

Wat kun je met een VR-bril bekijken?

Een paar jaar geleden kon je met een VR-bril bijna alleen maar enkele Virtual Reality-spellen op de consoles spelen. Gelukkig is de huidige realiteit heel anders. De lijst met compatibele spellen is aanzienlijk vergroot. Tegelijkertijd zijn er tegenwoordig niet alleen games en applicaties voor consoles, maar ook voor computers en smartphones.

Een paar voorbeelden van de meest interessante spellen zijn: Star Child, Far Home, Fallout 4 en Resident Evil 7. Er is ook steeds meer educatieve content voor de Virtual Reality-applicaties. Een van de meest populaire is Titans of Space, waarmee je een rondleiding door de ruimte kunt maken.

Met een VR-bril kun je een volledig meeslepende ervaring ervaren.
(Bron: Polc: 53460574/ 123rf.com)

Voor wie is het aan te raden een VR-bril te gebruiken?

Een Virtual Reality-bril kan interessant zijn, als je vaak videogames speelt en een nieuwe game-ervaring wilt proberen. Of als je films of series op een andere manier dan normaal wilt bekijken. Ook als je bijvoorbeeld een vastgoedbedrijf runt en een nieuw type service aan je klanten wilt bieden kan een VR-bril je daarbij helpen.

Wat kost een VR-bril?

De prijs van een Virtual Reality-bril heeft een redelijk breed bereik. De prijs van geavanceerde apparaten zoals de Oculus Rift is meer dan 400 euro. Hoewel de allerbeste apparatuur meer dan 800 euro kost.

De prijs van de Playstation VR is ongeveer 300 euro. Natuurlijk zijn er VR-apparaten met lagere prijzen.

Virtual reality-apparaten voor mobiele telefoons zijn meestal veel goedkoper. Het is al mogelijk om ze rond de 20 euro te vinden. De goedkoopste optie is echter afkomstig van de hand van Google en is een kartonnen Virtual Reality-bril. Ja, karton, je leest het goed. Google Cardboards zijn te koop voor minder dan 10 euro.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste criteria waar je rekening mee dient te houden voordat je een Virtual Reality-bril koopt. Het kan als een “mini-gids” dienen, als het gaat om het bepalen van de kwaliteit en prijs van het product dat je zoekt. Op deze manier wordt het makkelijker om meer uit je aankoop te halen.

Apparatuur

Vrijwel alle VR-brillen worden voor een bepaald type apparaat gemaakt: computers, consoles of mobiele telefoons. Dit dwingt je in de eerste plaats om te beslissen met welke apparatuur je de bril wilt gebruiken. Deze keuze bepaalt vervolgens wat voor soort bril je nodig hebt. Op deze manier verklein je het aanbod van producten om uit te kiezen.

Tot op de dag van vandaag is het type apparaat dat de VR-bril het beste heeft ontvangen, de PC. En dan vooral voor games. Van soortgelijk niveau zijn de videoconsoles, in het bijzonder de Playstation 4. Tot slot kun je ook je mobiele telefoon gebruiken.

Compatibiliteit

Als je een VR-bril voor je mobiele telefoon gaat kopen moet je ervoor zorgen dat deze compatibel is met het apparaat dat je gebruikt, zowel qua grootte als besturingssysteem. Daarnaast is het essentieel dat je telefoon een gyroscoop heeft, waarmee je video’s in drie dimensies kunt bekijken.

De VR-bril kan op veel verschillende manieren worden gebruikt: van het bekijken van een film of het spelen van videogames tot als hulp in de keuken.
(Bron: Ximagination : 65708998/ 123rf.com)

Gebruik

De manier waarop je de VR-bril wilt gebruiken, is een van de criteria die je moet meenemen in je keuze voor een product. Zo heb je voor het spelen van videogames, een andere bril nodig als bij het maken van een virtuele tour door een museum. Hetzelfde geldt voor hoe vaak en hoe veel je de bril wilt gebruiken.

Scherm

Afhankelijk van het type Virtual Reality-bril dat je gaat kopen, zul je dit aspect moeten overwegen of niet. Als je een apparaat waarbij je je smartphone gebruikt gaat kopen, kun je dit criterium uiteraard vergeten. In het andere geval raden we je aan om extra aandacht te besteden aan de technologie waarmee het scherm is gemaakt. Het beste is als dit OLED of AMOLED is.

Resolutie

De resolutie vertelt ons het aantal pixels dat een scherm kan weergeven. Een pixel is de kleinste entiteit waarin een afbeelding kan worden verdeeld. De resolutie wordt bepaald door het product van breedte tot hoogte, wat resulteert in een beeldverhouding. Verwar de resolutie niet met de afmetingen van het scherm.

De resolutie is daarom een belangrijke factor, omdat deze de kwaliteit van de beelden bepaalt. Ter referentie, de ultieme VR-bril heeft minimaal een resolutie van 1980 x 1080 pixels. Uiteraard is de resolutie van de goedkopere modellen lager.

Gezichtsveld

Het gezichtsveld is de reikwijdte van het visuele veld dat bekeken kan worden door de VR-bril. Hoe groter het is, hoe groter het gevoel van onderdompeling dat je ermee zult ervaren. De beste VR-apparatuur biedt een 110º-veld dat zelfs het zijdelingse (perifere) zicht kan tonen.

Responstijd

Dit is het tijdsverschil tussen de beweging van het hoofd van de gebruiker en de reactie van het beeld daarop. Fabrikanten proberen deze tijd zo kort mogelijk te houden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een lange responstijd tot duizeligheid en een minder realistisch gevoel kan leiden.

Er zijn Virtual Reality-brillen die alleen te gebruiken zijn met mobiele telefoons.
(Bron: Polc : 54232909/ 123rf.com)

Audiosysteem

Het audiosysteem is een aspect dat niet over het hoofd kan worden gezien. Vooral als je de bril gaat gebruiken om videogames te spelen of naar films en series te kijken. In deze gevallen is het belangrijk dat er een audiosysteem is ingebouwd. Nog beter is als het model 3D-audio biedt.

Connectiviteit

Wat je je ook af moet vragen is of je een draadloos model wilt, of een model met kabel. In het geval van draadloos, is er meestal een mobiele telefoon nodig die als scherm dient. Echter, fabrikanten beginnen tegenwoordig ook autonome draadloze apparatuur te ontwikkelen en beschikbaar te stellen.

Een VR-bril met kabels maakt verbinding met de computer of videoconsoles. Deze apparaten zijn vaak beter en hebben daarom ook een hogere prijs. De apparaten die je gebruikt moeten zeer krachtig zijn om de VR-programma’s uit te kunnen voeren.

Accesoires

Als je een VR-bril koopt om videogames te spelen, is dit een aspect dat je echt niet mag vergeten. Om te spelen, heb je controls, controllers en misschien zelfs handschoenen nodig. Niet alleen moet je letten op de accessoires die bij de aanschaf met de bril meekomen, ook moet je denken aan overige accessoires die je handig lijken en of die wel of niet compatibel zijn met je bril.

Batterij

Voor de modellen die een batterij gebruiken, is dit een belangrijk aspect om te overwegen, helemaal als je van plan bent intensief gebruik van de VR-bril te maken. Niets is frustrerender wanneer je je favoriete spel speelt, dan dat je het spel moet kappen omdat de batterij op is. Onthoud dat de maateenheid van de capaciteit het milliampuur is (mAh).

Comfort

Sommige brillen hebben elastische banden, die de lenzen hard tegen je gezicht aan drukken. Het doel daarvan is om een groter gevoel van realiteit te bereiken. Helaas, wat vaker gebeurt is dat je niet stopt met nadenken over hoe ongemakkelijk de VR-bril eigenlijk zit en hoe je hem zo snel mogelijk van je hoofd af kan halen.

Comfort is duidelijk een fundamenteel aspect in ieder deel van ons leven. In het geval van een VR-bril is dat niet anders.

Dat geldt vooral als je veel tijd besteedt aan het spelen van je favoriete videogame. Zonder twijfel, moet je comfortabel en ontspannen zijn om zo optimaal mogelijk van de ervaring te genieten.

Vorm

Dit aspect is direct gerelateerd aan het vorige. Ons eerste advies met betrekking tot de vorm is daarom ook om te controleren of het montuur voor op je neus breed genoeg is. Zorg er op dezelfde manier voor dat de riemen verstelbaar zijn en dat ze zijn gemaakt van een zacht en elastisch materiaal.

Het onderdeel van de bril dat op je gezicht wordt geplaatst, moet een soort zacht kussentje hebben en geen hard plastic zijn, liever elastisch. Houd daarnaast ook rekening met het gewicht, vergeet niet dat je de bril op je hoofd zult dragen. Je wilt natuurlijk niet eindigen met nekpijn. Kortom, een VR-bril moet vooral comfortabel en praktisch zijn.

Merk

Als het tijd is om een VR-bril te kopen, raden we je aan om te kiezen voor een erkend merk. Op deze manier heb je de garantie om een kwaliteitsproduct en daarbij goede klantenservice te ontvangen. Hoewel er merken zijn die goedkopere VR-brillen aanbieden, is het bekend dat de prestatie daarvan vaak slechter is.

Het misschien wel meest erkende merk is Oculus VR, de maker van de beroemde Oculus Rift VR-bril. Andere belangrijke en prestigieuze merken zijn onder andere HTC, Samsung, Razer en Asus en Zeiss. En, natuurlijk, Sony met zijn Playstation VR-bril, speciaal ontwikkeld voor de beroemde gameconsole.

Samenvatting

Virtual Reality is al lang geen kwestie van sciencefiction meer. Omdat het een dure technologie was, leek het moeilijk om VR toegankelijk te maken voor het grote publiek. Dat is inmiddels gelukt, en VR is tegenwoordig niet meer weg te denken. De toepassingen zijn zo gevarieerd dat iedereen er wel eens mee in aanraking komt.

Als je overweegt een Virtual Reality-bril te kopen, is er een aantal aspecten dat je mee moet nemen in je beslissing. Zoals bij elk technologisch product gaan de prijs, kwaliteit en het merk hand in hand met elkaar. Daarnaast is het in het geval van een VR-bril belangrijk dat je ook rekening houdt met enkele belangrijke technische aspecten, zoals we hierboven in het artikel verder hebben uitgelegd.

We hopen dat je onze gids interessant vond en dat deze nuttig was bij het maken van je keuze. Als dit het geval is, vergeet dit dan niet te delen met je vrienden en familie!

(Bron van de header: Polc: 53460577/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies