Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

33Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

De aarde bevindt zich op een afstand van bijna 150 miljoen kilometer van de zon. Dit is de perfecte afstand. Als de aarde zich ook maar iets dichterbij de zon zou bevinden, zouden we levend verbranden. Tegelijkertijd zou de planeet bevriezen als we ons iets verder van de zon zouden begeven. De natuur heeft dus de juiste balans gevonden. Het is exact dit evenwicht waar we zelf naar moeten zoeken voor onze computers.

Een computer heeft een stroombron nodig om te werken. Deze energiebron kan er echter voor zorgen dat de computer zeer hoge temperaturen bereikt. Om dit te voorkomen is een waterkoeler een uitstekende optie. Waterkoelers bestaan uit een waterblok dat op de processor wordt gemonteerd en middels twee slangen met een radiator is verbonden, met daarop één of meerdere ventilatoren. Als je overweegt een waterkoeler te kopen, ben je hier aan het juiste adres. In deze shopgids vertellen we je namelijk alles wat je moet weten om de beste waterkoeler te vinden.
Belangrijk om te weten

  • Er zijn verschillende waterkoelers verkrijgbaar. Een grotere maat zorgen voor een grotere koeling. Ook zal een grote ventilator meer lucht verplaatsen dan een kleine ventilator. Dat wil zeggen dat een grote ventilator minder rondjes hoeft te maken om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen. Dit heeft op zijn beurt weer invloed op het vermogen en het geluid dat het vloeistofkoelsysteem produceert.
  • Het geluid dat een waterkoeler maakt is trouwens een erg belangrijk criterium bij de aanschaf van het apparaat. Traditionele CPU-koelers, de luchtkoelers, maken over het algemeen meer geluid dan waterkoelers. Dit is een belangrijke reden waarom veel mensen kiezen voor dit tweede type koeling.
  • Ook het ontwerp van een luchtkoeler is een criterium waar veel gebruikers speciale aandacht aan besteden. Sommige waterkoelers bevatten LED-licht met verschillende kleurtjes. Zo kun je, naast het afkoelen van je computer, je apparatuur tegelijkertijd eenvoudig personaliseren.

Onze selectie: De beste waterkoelers op de markt

Het is belangrijk om een goed koelsysteem te gebruiken om de juiste temperatuur binnenin je computer te behouden. Dat geldt zeker als je intensief gebruik maakt van het apparaat, bijvoorbeeld om te gamen of video’s te bewerken. Om je te helpen de waterkoeler te vinden die het beste bij je behoeften past, vind je hieronder een selectie met onze favoriete modellen die op de markt verkrijgbaar zijn.

De waterkoeler met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De prijs-kwaliteitverhouding van de Corsair Hydro Series H100i waterkoeler is uniek en zeer goed. De waterkoeler ziet er dankzij de lichten in verschillende kleurtjes niet alleen erg mooi uit, het apparaat is ook nog eens heel effectief.

Met deze machine profiteer je van extreme koelprestaties met ventilatorsnelheden van 400 tot 2.400 omwentelingen per minuut. De 16 individueel aangestuurde RGB-leds verlichten de pompkop en creëren adembenemende, aanpasbare lichteffecten die bij je systeem passen.

De meest voordelige waterkoeler met zeer goede prestaties

De waterkoeler van Cooler Master stelt je computersysteem in staat om automatisch druk te egaliseren en daardoor de operationele veiligheid aanzienlijk te verbeteren. Met deze technologie zet het merk een hoge standaard voor andere waterkoelingsystemen.

Het apparaat is bedoeld voor de processor met een geluidsniveau ventilatie van minimaal 6 dB en maximaal 30 dB. De waterkoeler is zeer gemakkelijk te installeren. Dit product doet precies wat je van een standaard waterkoeler mag verwachten.

De waterkoeler die gemakkelijk te installeren is

Ben je nieuw in de wereld van CPU-koelers en wil je niet meteen de hoofdprijs betalen? Dan is de waterkoeler van NZXT iets voor jou. De waterkoeler is gemaakt van aluminium en koper. Het apparaat is zeer licht met een gewicht van 1,29 kg. De breedte van de radiator is 31,5 cm en de diepte is 3 cm.

Maar het grootste voordeel van deze waterkoeler is zonder twijfel de betaalbare prijs. Een echte aanrader voor technologiefans met een klein budget!

De meest complete waterkoeler

Niet 2 maar 3 ventilatoren heeft de waterkoeler van Thermaltake. Het RGB-spectrum bestaat uit 16,8 miljoen kleuren en 4 verschillende verlichtingsmodi, die je kunt instellen middels de digitale bediening. De speciale slangen verminderen effectief het verlies van koelvloeistof.

Door de betrouwbare low-profile pomp kan het koelmiddel snel circuleren voor een optimaal koelproces. Bijvullen is niet nodig bij dit waterblok. De waterkoeler is speciaal geschikt voor intensieve gamers en technologieliefhebbers.

Shopgids: Alles wat je moet weten over waterkoelers

Een goede processorkoeler is een belangrijk onderdeel van de computer. Buiten het uiterlijk en het formaat zijn er nog 2 aspecten die belangrijk zijn bij de keuze van een waterkoeler: de geluidsproductie en de koelprestaties. Een waterkoeler is geen goedkoop onderdeel. Het is daarom de moeite waard om in een onderdeel te investeren dat lang mee gaat. Om je te helpen de waterkoeler te vinden die het beste bij je behoeften past, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit veelzijdige product.

cooler

Een goede waterkoeler beschermt je computer tegen hoge temperaturen.
(Bron: Thodonal: 44671492/ 123rf.com)

Wat is een waterkoeler?

Om een ​​computer te gebruiken heb je, net als voor elk ander elektronisch apparaat, een stroombron nodig. Bepaalde activiteiten, zoals video- en fotobewerking of videogames, vereisen hoge prestaties met als gevolg een groot energieverbruik. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur van de computer toeneemt, vooral bij componenten zoals de processor en de grafische kaart. Om de computer op de juiste temperatuur te houden, heb je daarom een CPU-koeler nodig.

Er zijn 2 hoofdcategorieën waarin we de processorkoelers kunnen indelen: luchtkoelers en waterkoelers.  In deze shopgids focussen we ons op de waterkoeler. Soms is een luchtkoeler niet voldoende sterk om je computer af te koelen. Een waterkoelingsysteem biedt dan een betere koeling en dus de oplossing. Hoe werkt een waterkoeler? Door een gesloten circuit circuleert het koelmiddel aangedreven door een pomp en neemt het de warmte op. Vervolgens wordt de vloeistof naar een radiator geleid. Daar wordt dankzij een ventilator de vloeistof gekoeld voordat het proces weer van vooraf aan begint.

CPU cooler

Er zijn verschillende soorten waterkoelers verkrijgbaar. Een grotere maat zorgen voor een betere koeling.
(Bron: Alexander: 66320466 / 123rf.com)

Uit welke onderdelen bestaat een waterkoeler?

De onderdelen waaruit een waterkoeler bestaat, kunnen per model verschillen. Toch zijn er een aantal elementen waarover alle waterkoelers beschikken, zoals natuurlijk de koelvloeistof. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste onderdelen van een waterkoelingsysteem:

  • Koelvloeistof: Normaal gesproken is dit gedestilleerd water of een mengsel van water met een ander ingrediënt. Het gebruik van koelvloeistof is over het algemeen effectiever dan luchtkoelsystemen. Het gebruik van leidingwater wordt echter niet aanbevolen.
  • Waterblok en -circuit: Hier stroomt het water doorheen.
  • Hydraulische pomp: Dit is het mechanisme dat de koelvloeistof tussen de radiator en het waterblok laat circuleren.
  • Radiator: Hier koelt het opgewarmde water weer af.
  • Ventilatoren: Koelen de koelvloeistof die de radiator heeft bereikt af. Vervolgens kan het koelmiddel weer verder circuleren.
Isaac AsimovAmerikaans schrijver en biochemicus
“Ik ben niet bang voor computers, ik ben bang dat we er niet genoeg van hebben.”

Hoe onderhoud ik een waterkoeler?

Waterkoelers hebben in principe geen groot onderhoud nodig. Het is echter belangrijk om bepaalde items van tijd tot tijd te controleren en indien nodig te herzien. Sommige experts zijn voorstander om de koelvloeistof één keer in een paar maanden te verversen. De frequentie van deze wijziging hangt gedeeltelijk af van hoe gemakkelijk het is om het koelsysteem in en uit je computer te halen.

Het is ook belangrijk om de uitlaat voor warme lucht in de gaten te houden en deze vrij te houden van stof en vuildeeltjes voor een betere luchtcirculatie. Tenslotte raden we aan om regelmatig te controleren of er geen lek in de leidingen zit, om het gevaar dat de vloeistof het apparatuur beschadigt te voorkomen. Als je twijfels hebt, kun je altijd de instructies van de fabrikant opnieuw raadplegen voor onderhoudstips.

Wat zijn de voor- en nadelen van een waterkoeler?

De aankoop van een waterkoeler vereist op het begin een economische investering. Bovendien kan de installatie, als je hier niet in thuis bent, een ingewikkelde uitdaging zijn. Maar wat zijn dan precies de voordelen van een waterkoeler? En waarom zou je het jezelf moeilijk maken om een waterkoeler te installeren, in plaats van de koeler die de computer standaard heeft te laten zitten?

Het grote voordeel van een waterkoeler is dat het meer warmte afvoert dan een luchtkoeler. Als je intensief gebruik maakt van je computer door bijvoorbeeld veel te gamen of video’s te bewerken, is er een grote kans dat je geïnteresseerd bent in dit type koeling. Een ander groot voordeel is dat een waterkoeler minder geluid maakt. Hieronder vind je een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van waterkoelers. Dit helpt je te bepalen of een waterkoeler hetgeen is waar je naar op zoek bent.

Soort CPU-koeler Voordelen Nadelen
Luchtkoeler Eenvoudiger systeem
Normaal gesproken standaard geïnstalleerd
Geen onderhoud nodig
Goedkoper
Maakt meer lawaai
Minder warmteafvoer
Waterkoeler Betere afkoeling
Koelt alle componenten van de computer
Maakt minder geluid
Sommige bevatten LED-verlichting, een belangrijk kenmerk voor gamers en techonologiefans
Vereist de nodige kennis voor de juiste installatie

Voor welke apparaten kun je een waterkoeler gebruiken?

Waterkoelers zijn speciaal ontworpen om te gebruiken voor desktopcomputers. Meer ervaren gebruikers bouwen een computer door stuk voor stuk onderdelen op elkaar te plaatsen en houden rekening met de ruimte die nodig is om het koelsysteem in het systeem op te nemen. Als je dat niet doet, kan ruimtegebrek een van de belangrijkste obstakels zijn bij de installatie van een waterkoeler.

Een waterkoeler is vooral interessant voor mensen die intensief gebruik maken van hun computer, zoals gamers, videobewerkers en andere technologiefans. Als je intensief gebruik maakt van het apparaat, loop je risico dat bepaalde componenten, zoals de processor, oververhit raken. In deze gevallen wordt de installatie van dit type koeler aanbevolen.

Zijn waterkoelers veilig?

Het combineren van elektriciteit en water lijkt in eerste instantie misschien geen goed idee. Het grootste risico van een waterkoelingsysteem is dan ook dat er een lek ontstaat. Het is belangrijk om het systeem regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat de vloeistof niet gaat lekken en zo te voorkomen dat het apparaat in gevaar komt en uiteindelijk beschadigt.

Hoewel voorzichtigheid dus geboden is, zijn waterkoelingsystemen over het algemeen zeer veilig. Om het zekere voor het onzekere te nemen, raden we aan om een waterkoeler van een vertrouwd merken te kopen, gebruikersrecensies te lezen en vooral om ervoor te zorgen dat je de eenheid correct installeert. Bij twijfels kun je altijd de fabrikant of een expert raadplegen.

cooler

Een waterkoeler is vooral interessant voor mensen die intensief gebruik maken van hun computer zoals gamers, videobewerkers en andere technologiefans.
(Bron: Natalya: 82024039/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Een goede waterkoeler beschermt je computer tegen hoge temperaturen. Dit verbetert de prestaties van de CPU en verlengt de levensduur van bepaalde componenten, zoals de processor en de grafische kaart. Om te besluiten welke waterkoeler het beste bij jouw behoeften past, moet je rekening houden met bepaalde aankoopcriteria. Hieronder vind je de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van een waterkoeler:

Formaat

De maat van de ventilator is een van de belangrijkste factoren bij de keuze voor een waterkoeler. Een kleine ventilator moet harder draaien om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen als een grote ventilator. Bovendien kan een ventilator die meer omwentelingen moet maken, een harder geluid produceren.

Tegelijkertijd geldt hoe groter de maat van de radiator, hoe groter het vermogen om de temperatuur laag te houden. Belangrijk echter om te onthouden is dat de afmetingen van de radiator en die van de ventilator samen, de totale ruimte bepalen die het systeem inneemt. Er moet dus een balans worden gevonden tussen de koelcapaciteit en de ruimte die je tot je beschikking hebt.

coolers graphic

Over het algemeen maken waterkoelers minder lawaai dan traditionele CPU-koelers, de luchtkoelers.
(Bron: Andri: 87560037/ 123rf.com)

Geluid

Over het algemeen maken waterkoelers minder lawaai dan luchtkoelers. Dit betekent echter niet dat waterkoelers helemaal geen geluid maken. Hoeveel geluid een waterkoeler precies maakt, wordt meestal duidelijk aangegeven in de specificaties van de fabrikant in decibel (dB).

Ben je op zoek naar een goede mix tussen koelprestaties en geluid? Eerder in deze shopgids toonden we een selectie met onze favoriete modellen die op de markt verkrijgbaar zijn. Ieder product uit deze lijst biedt een uitstekende verhouding tussen een goede koelprestatie en weinig lawaai. Vraag jezelf ten alle tijde af hoe erg potentieel geluid je stoort en hoeveel je bereid bent hiervoor te betalen.

Vermogen

Met het vermogen bedoelen we in dit geval de koelcapaciteit van een waterkoeler. Dit wordt, zoals we al zeiden, bepaald door de grootte van de radiator en de ventilator. Echter is ook het vermogen van de ventilator zelf een beïnvloedende factor. Hoe meer omwentelingen deze per minuut kan maken, hoe meer kracht hij heeft en hoe meer het apparatuur zal afkoelen.

cooler on motherboard

Het grote voordeel van een waterkoeler ten opzichte van een luchtkoeler is dat een waterkoeler de computer meer afkoelt dan een luchtkoeler. 
(Bron: Golubovy: 54302123/ 123rf.com)

Ontwerp

Het belangrijkste doel van een waterkoeler is om je computer koel te houden. Voor veel gebruikers is het uiterlijk van hun computer echter ook een belangrijk aspect. Sommige koelsystemen hebben om die reden een systeem van LED-verlichting met verschillende kleurtjes. Hiermee personaliseer je eenvoudig je computer. Gamers en technologiefans geven zo een eigen tintje aan hun computer-apparatuur.

Budget

Grote kans dat je deze vraag al eerder bij je is opgekomen. Hoeveel kost het nu precies om een geschikte waterkoeler te plaatsen? Er is een breed scala aan verschillende modellen en prijzen op de markt verkrijgbaar. Gemiddeld schommelt de prijs van een waterkoeler tussen de 70 en 300 euro. Natuurlijk zijn er goedkopere en duurdere opties te vinden, maar dat is niet gebruikelijk.

Het belangrijkste is om te controleren of het merk van de waterkoeler waar je voor kiest betrouwbaar is. De merken van onze favoriete waterkoelers, die je eerder in deze shopgids kon vinden, hebben allemaal een reputatie van betrouwbaarheid en kwaliteit. Een waterkoeler is niet goedkoop. Het is daarom essentieel dat je zeker weet dat je je geld op de juiste partij inzet. Je computer is het tenslotte toch waard om beschermd te worden tegen beschadigende, te hoge temperaturen?

Samenvatting

Als je je computer intensief gebruikt, kan er een temperatuurstijging ontstaan. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de temperatuur van je computer stijgt. Soms kunnen bepaalde onderdelen zo in gevaar komen. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste koeling van je computer.

Een waterkoeler is in dat geval de oplossing. Als je een waterkoeler wilt kopen, is het belangrijk om van tevoren op een aantal belangrijke aankoopcriteria te letten. Kijk bijvoorbeeld goed naar het formaat, het geluidsniveau en het ontwerp van de waterkoeler. In deze shopgids vind je deze en nog veel meer tips om de waterkoeler te vinden die het beste bij je behoeften past.

Vond je onze shopgids over waterkoelers interessant? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Andriklemencho: 59144545/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies