Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

De eerste webcam dateert uit 1991 (voor zover bekend is), een jaar voordat de eerste commerciële webcam op de markt werd gebracht. Sindsdien is er veel gebeurd. De ontwikkeling van het internet en nieuwe technologieën hebben ervoor gezorgd dat er in onze samenleving overal camera’s aanwezig zijn.

Momenteel zijn er een groot aantal apparaten die met een eigen camera worden geleverd. Dit zijn meestal camera’s die steeds beter worden. Webcams zijn echter nog steeds erg populair. Het belangrijkste gebruik ervan zijn nog steeds videochats met vrienden en familie of voor videoconferenties in een werkomgeving.
Belangrijk om te weten

  • De meest voorkomende toepassing is het voeren van videogesprekken, zowel persoonlijk als professioneel.
  • Over het algemeen verschillen ze niet veel van de andere digitale camera’s die op de markt verkrijgbaar zijn.
  • Eén van hun grote voordelen is dat ze met verschillende apparaten kunnen worden gebruikt. Bovendien zijn ze klein en licht en kunnen ze gemakkelijk meegenomen worden.

Onze selectie: De beste webcams op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste webcams die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste webcam een stuk eenvoudiger

De webcam met de beste prijs/kwaliteitsverhouding

Met de Logitech C270 kun je videogesprekken voeren in breedbeeld HD 720p met de meeste bekende IM-toepassingen. Zelfs als je een videogesprek voert bij weinig licht of slechte achtergrondverlichting, zal de camera zich op intelligente wijze aanpassen om het best mogelijke beeld te produceren.

Dankzij de Fluid Crystal™-technologie van Logitech krijg je vloeiendere video, scherpere beelden, rijkere kleuren en helderder geluid. Foto’s van 3 MP’s. Een goede webcam voor weinig geld.

De beste webcam voor streaming

Met de Logitech C920 HD Pro Webcam kun je snellere, vloeiendere videogesprekken in Full HD (1080p) voeren en briljante 15 MP-foto’s maken. De webcam heeft een glazen lens met nauwkeurig afgestelde autofocus en twee microfoons voor levensecht stereogeluid.

Ook beschikt de camera over automatische correctie bij weinig licht. Geavanceerde H.264-compressie. Je gameplay op de Xbox One streamen? Dat is mogelijk met de Logitech C920.

De beste webcam voor videoconferenties

Met de HD-webcam van Omnium geniet je van heldere en kleurrijke beelden. Moet je je leerlingen lesgeven, een live-stream opnemen of videoconferenties bijwonen? Met deze webcam is het allemaal mogelijk. De webcam heeft een microfoon en autofocus-functie en is buigzaam zodat je hem precies in de juiste stand kunt plaatsen.

De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is zeer goed. De technologie zorgt voor heldere, kleurrijke videobeelden. Echt een aanrader!

De meest gebruikersvriendelijke webcam

Deze praktische webcam van Elenzo is een 1080 x 720p webcam met een full HD- en hoge beeldresolutie met geïntegreerde microfoon. De webcam biedt scherpe, vloeiende video’s voor Skype-chats en YouTube-opnames.

Je kunt deze webcam snel en eenvoudig aansluiten en vrijwel direct gebruiken. Handig als je weinig verstand hebt van technologie. Het beeld is haarscherp. Zelfs bij een slechte internetverbinding blijft dit apparaat naar wens functioneren.

Shopgids: Alles wat je moet weten over webcams

Het is van groot belang dat je voordat je een webcam koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Meisje op video-oproep

Webcams zijn de ideale aanvulling voor je videoconferenties.
(Bron: Guillem: 59307007/ 123rf.com)

Wat is een webcam precies?

Een webcam, of webcamera, is een kleine digitale camera die is aangesloten op een computer waarmee je video’s kunt opnemen en via het internet kunt uitzenden. Deze video’s kunnen ofwel via een website of rechtstreeks naar een ander apparaat worden verzonden met behulp van verschillende programma’s.

Webcams bestaan over het algemeen uit een lens, een beeldsensor en de elektronische schakelingen die nodig zijn voor het juiste functioneren ervan. In grote lijnen verschillen ze niet veel van de rest van de digitale camera’s. Wat hen in feite vaak op een of andere manier onderscheidt en een naam geeft, is de software die erbij wordt geleverd.

Sinds wanneer bestaat de webcam?

De eerste webcam die geregistreerd is werd in 1991 gebruikt door de afdeling Informatica van de Universiteit van Cambridge. Een jaar later, in 1992, werd de eerste commerciële webcam met de naam XCam uitgebracht. Uiteraard zijn de prestaties van deze apparaatjes sindsdien aanzienlijk verbeterd.

Prestigieuze fabrikanten zijn Microsoft, Logitech en Genius. En als je een gaming webcam wilt, kijk dan eens naar de Razer apparaten.

Wat zijn de belangrijkste toepassingen van webcams?

Het meest gangbare gebruik van een webcam is het maken van videogesprekken via Skype of vergelijkbare programma’s. Maar zoals je je kunt voorstellen, is dit niet de enige toepassing. De webcam wordt ook vaak gebruikt om al of niet professionele YouTube-video’s op te nemen, als een bewakingscamera of om live video’s uit te zenden.

Er zijn echter nog meer gebruiksmogelijkheden. Zo wordt het apparaatje vaak gebruikt voor bepaalde gebieden van wetenschappelijk onderzoek zoals astronomie, cognitieve psychologie of neuromarketing. En natuurlijk worden ze intensief gebruikt in de wereld van de videospellen, waar specifieke modellen voor zijn.

webcam

De meeste webcams worden geleverd met extra accessoires. In het algemeen worden ze geleverd met een beugel om ze aan je monitor of laptop scherm te bevestigen.
(Bron: Selznev: 16250302/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van webcams?

Om te beginnen geeft een hoogwaardige webcam je een camera met betere functies dan de meeste camera’s die standaard op laptops worden geleverd. Bovendien kunnen ze, omdat het een op zichzelf staand apparaat is, met verschillende apparatuur en op verschillende plaatsen worden gebruikt.

Met webcams kun je videogesprekken voeren, live video’s uitzenden of zelfs bewakingstaken thuis of op kantoor uitvoeren. In die zin kun je er één kiezen met de functies die het beste bij je passen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze veel meer flexibiliteit bieden dan de camera’s die in laptops, smartphones of tablets zijn ingebouwd.

Voordelen
  • Videoconferenties.
  • Goede videokwaliteit.
  • Je kunt ze op verschillende apparaten en op verschillende plaatsen gebruiken.
Nadelen
  • Ze kunnen de privacy van mensen in gevaar brengen.

Hoe gebruik je een webcam?

Om te beginnen is het een goed idee om de camera vast te zetten. Als je de webcam op een laptop gebruikt, kun je hem in het midden of aan één van de zijkanten van het scherm bevestigen. Natuurlijk moet je de camera aansluiten op je computer en aanzetten. Als de camera specifieke software nodig heeft, moet je deze installeren voordat je de camera gaat gebruiken.

Indien nodig moet je enkele technische aspecten van de webcam configureren. Het is echter mogelijk dat je alleen de meer basisaspecten zoals helderheid, contrast, resolutie of het aantal beelden per seconde (fps) hoeft aan te passen. Het is ook een goed idee om een test te doen voordat je de webcam gaat gebruiken.

Voor wie is het een goed idee om een webcam te kopen?

Het kan zijn dat je een webcam nodig hebt omdat je laptop camera je niet de functies geeft die je nodig hebt. Of omdat je een desktop computer hebt, aangezien deze soms geen camera hebben. Je hebt mogelijk ook een webcam nodig als je Youtube video’s wilt opnemen. Of zelfs om je webcam te gebruiken als een beveiligingscamera.

desktop webcam

Webcams zijn in de loop der jaren veel moderner en compacter geworden.
(Bron: Sudsawat: 26578293/ 123rf.com)

Welke soorten webcams zijn er?

Webcams kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën. Enerzijds zijn er webcams die voornamelijk voor videoconferenties zijn ontworpen. Aan de andere kant zijn er webcams ontworpen voor live streaming. De eerste zijn veel goedkoper, terwijl de laatste betere eigenschappen bieden.

Webcams voor videoconferenties Webcams voor streaming
Prijs Ze zijn veel goedkoper, omdat ze veel eenvoudiger zijn. De prijs is meestal hoger.
Functies Ze hebben minder mogelijkheden. Ze bieden veel betere prestaties. je kunt vooral genieten van veel hogere resoluties.

Wat zijn de beste programma’s voor webcams?

Er zijn vele en uiteenlopende programma’s om het meeste uit je webcam te halen. Als je er een videoconferentie mee gaat houden, zul je waarschijnlijk Skype of een vergelijkbaar programma willen gebruiken. Als je video’s wilt opnemen en foto’s wilt maken, ben je wellicht geïnteresseerd in YouCam, omdat het je met dit programma veel effecten kunt toevoegen.

Een ander zeer interessant programma is FLV Enconder.

Hiermee kun je de video’s die je opneemt met je webcam uploaden naar het internet. Voor bewakingstaken kan je gebruik maken van Vitamin D. En als je video’s wilt bewerken op een veel professioneler niveau, is Photoshop een krachtige en complete editing tool.

Welke zorg heeft een webcam nodig?

Eén van de zaken waar je bij webcams veel aandacht aan moet besteden is de veiligheid van je computerapparatuur. Je moet een goede antivirus hebben om te voorkomen dat je signaal van de webcam gehackt wordt om je te bespioneren. Op dezelfde manier is het raadzaam om de webcam alleen aan te zetten wanneer deze gebruikt gaat worden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een webcam om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de camera te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de webcam die je nodig hebt:

Gebruik

Dit is natuurlijk de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Je hebt niet dezelfde camera nodig voor videoconferenties als voor live streaming. In het eerste geval heb je genoeg aan een low-end model van een erkend merk. Voor de tweede moet je kiezen voor een high-end webcam.

Voor streaming heb je minimaal een Full HD-resolutie nodig, 1080p bij 30 fps. Het is ook belangrijk dat de camera een zo breed mogelijk gezichtsveld heeft. In ieder geval zou het bij voorkeur 4K-resoluties moeten bereiken bij 30 fps. Maar de prijzen daarvan zijn wel wat hoger.

multiple divices

Er zijn tegenwoordig ook webcams met microfoons van goede kwaliteit.
(Bron: Fad82/ 71714224/ 123rf.com)

Ontwerp en materiaal

We leven in een visueel tijdperk waarin het imago de overhand heeft op vele andere aspecten. De technologiesector doet ook mee aan deze trend. Op deze manier geven webcamfabrikanten steeds meer aandacht aan het ontwerp van hun apparaten. Ze willen dat ze niet alleen praktisch en functioneel zijn, maar ook aantrekkelijk in het aanzicht.

Wat de kwaliteit van de materialen betreft, is dit een aspect dat je niet moet onderschatten. Het gaat vooral om de duurzaamheid van het apparaat dat je koopt. Zoals meestal het geval is: goedkoop is duurkoop. Daarom is het nodig om je ervan te verzekeren dat je een product van goede kwaliteit koopt.

Resolutie

Het is belangrijk dat de webcam die je aanschaft een hoge resolutie heeft, want hoe lager hij is, hoe korreliger het beeld wordt weergegeven. Onze aanbeveling is dat je kiest voor een video-opname resolutie hoger dan 720p. Voor meer professioneel gebruik kun je beter kiezen voor modellen met een resolutie tot 4K.

Kwaliteit en gezichtsveld van de lens

Logischerwijs is het type lens van invloed op de prestaties van de webcam. Hoewel er webcams met kunststof lenzen op de markt zijn, is het aan te raden om voor een glazen exemplaar te kiezen. Op deze manier krijg je veel betere functies zonder dat dit een grote prijsverhoging van de webcam met zich meebrengt.

Het gezichtsveld van de lens is gerelateerd aan de wijdte van het vlak dat de camera oppikt. In het algemeen is het meestal tussen de 90º en 180º. Als je de camera nodig hebt om videogesprekken met vrienden en familie te voeren, is 90º meer dan genoeg. Maar om streaming video op te nemen, heb je een veel groter veld nodig.

Autofocus

De scherpstelling van webcams gebeurt meestal automatisch. Maar sommige bieden natuurlijk betere prestaties dan andere. Het is belangrijk dat het scherpstellen snel en accuraat gaat. En voor high-end apparaten kun je de camera instellen en aanpassen aan je behoeften.

Beelden per seconde (fps)

Bij het opnemen van video’s met je webcam is het belangrijk om rekening te houden met het aantal beelden per seconde. Onze aanbeveling is dat je met de webcam die je koopt minimaal 30 fps kunt opnemen met 1080p. Vergeet echter niet dat hoe hoger de resolutie, hoe lager de frames per seconde meestal zijn.

Connectiviteit

Een van de grote voordelen van een webcam is de mogelijkheid om hem op verschillende apparaten te gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je verschillende aansluitmogelijkheden hebt.

Het is vooral interessant dat je webcam een USB-aansluiting heeft, omdat dit een zeer hoge overdrachtssnelheid mogelijk maakt.

Ook kun je geïnteresseerd zijn in een camera die ook een wifi- en bluetooth-verbinding heeft. Hoewel de overdrachtssnelheid duidelijk veel lager is dan die van de USB-verbinding, is het handig als je hem kunt gebruiken bij apparaten die hier niet over beschikken.

Microfoon

De aanwezigheid van een microfoon wordt steeds meer een standaard voor webcams. Zorg er in ieder geval voor dat er een normale versie wordt meegeleverd en controleer de specificaties. Want waar je de webcam ook voor wilt gebruiken, je hebt altijd een microfoon nodig.

Compatibiliteit

Voordat je een website koopt, moet je je er zeker van zijn dat deze compatibel is met je besturingssysteem. Bovendien moet je controleren of de specificaties niet worden beperkt door de hardware of software van je computer. Het heeft geen zin om een high-end webcam te kopen als je computer niet in staat is om ten volle te profiteren van de mogelijkheden ervan.

Daarnaast zijn Plug & Play-apparaten veel comfortabeler, omdat je ze kunt gebruiken zodra je ze aansluit. Zo hoef je geen drivers te installeren of vervelende configuraties te maken. Als je professioneel gebruik wilt maken van de webcam, moet je natuurlijk wel wat aanpassingen maken.

Samenvatting

Camera’s worden steeds meer gebruikt in ons dagelijks leven. Met name webcams zijn ideaal voor activiteiten zoals videoconferenties met vrienden, het volgen van lessen op afstand, zakelijke bijeenkomsten via videogesprekken of het streamen van uitzendingen. En met het voordeel dat ze op verschillende apparaten kunnen worden aangesloten.

Er kunnen dus vele redenen zijn waarom je een webcam wilt kopen. Maar wat de reden ook is, het is handig om over de nodige informatie te beschikken om een succesvolle aankoop te doen. Houd rekening met technische aspecten zoals de resolutie, het gezichtsveld, de compatibiliteit en de verbindingsmethode.

Vond je ons artikel over webcams interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte webcam kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Blasbike: 17127761/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies