wetenschappelijke rekenmachine op tafel
Laatst bijgewerkt: 04-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

17Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen kun je met elke rekenmachine. Maar voor ingewikkeldere berekeningen heb je al snel een wetenschappelijke rekenmachine nodig. Wetenschappelijke rekenmachines zijn heel belangrijk voor het dagelijks leven in kantoren, hogescholen, universiteiten en dergelijke. Wiskundige bewerkingen zijn hiermee gemakkelijker en sneller uit te voeren, daarom zijn ze dan ook een geweldig hulpmiddel.

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in één van deze producten. In dit artikel laten we een door ons gemaakte selectie van modellen zien die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Ook zullen we de meest gestelde vragen van de gebruikers beantwoorden. We hopen je hiermee te kunnen helpen bij het vinden van de juiste optie voor je.
Belangrijk om te weten

 • Een wetenschappelijke rekenmachine beschikt over wetenschappelijke en statistische functies zoals bijvoorbeeld sinus, cosinus en tangens. Daarnaast kan men er vaak ook faculteiten, correlatie, regressie, enz. mee berekenen.
 • Er zijn eenvoudige wetenschappelijke rekenmachines die nog geen 20 euro kosten, en geavanceerdere modellen, de grafische rekenmachines. Ze hebben meestal een kleurenscherm en beschermhoezen.
 • Als je een wetenschappelijke rekenmachine gaat kopen is dat in de meeste gevallen voor je opleiding. Maar bedenk wel dat leraren niet elke rekenmachine even goed kennen. Daarom geven de meeste scholen ook advies over de aankoop van een wetenschappelijke rekenmachine.
 • Vraag dus altijd eerst om advies bij je leraar of school voor je overgaat tot de aankoop van een wetenschappelijke rekenmachine. In sommige gevallen wordt er in de lesstof vanuit gegaan dat je over een bepaald type rekenmachine beschikt.

Onze selectie: De beste wetenschappelijke rekenmachines op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste wetenschappelijke rekenmachines die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De best beoordeelde wetenschappelijke rekenmachine

Dit model van Texas Instruments wordt op veel middelbare scholen gebruikt. Hij beschikt over alle bekende functies van de huidige wetenschappelijke rekenmachines plus een aantal krachtige uitbreidingen, en is dan ook ideaal voor wiskunde, meetkunde, statistiek, goniometrie, algebra, natuurkunde en biologie.

De rekenmachine beschikt over de mogelijkheid om in één scherm meerdere berekeningen te tonen, waarmee het vergelijken van resultaten en patroonherkenning eenvoudiger worden. Hij werkt op een duurzame penlite batterij.

De beste wetenschappelijke rekenmachine voor het middelbaar onderwijs

De Casio FX-82EX wetenschappelijke rekenmachine heeft een LCD-scherm met hoge resolutie van 192 x 63 pixels en werkt met Natural V.P.A.M. De rekenmachine beschikt over maar liefst 274 verschillende functies, een pictogrammenu en 24 niveaus van haakjes.

Daarnaast beschikt de rekenmachine over nieuwe hardware met een snellere processor en twee keer zoveel geheugen. De stroomvoorziening van deze rekenmachine is een AAA- batterij en wordt geleverd met een hardcase die erover geschoven kan worden.

De beste wetenschappelijke/grafische rekenmachine

De Casio FX-CG50 grafische rekenmachine is duurder dan de voorgaande modellen, en is onder ander geschikt voor leerlingen die examen doen in wiskunde B. De rekenmachine beschikt over 15 cijfers, 8 tekstregels en 21 karakters op het beeldscherm. Het scherm heeft een verlichte achtergrond.

De rekenmachine beschikt over een Flash geheugen, USB 2.0 poorten en werkt met 4 Penlite batterijen. Het apparaat wordt beschermd met een harde cover.

De beste wetenschappelijke rekenmachine met oplaadbare batterij

Deze high-end Texas Instruments grafische rekenmachine TI-84 PLUS CE-T is toegestaan op het centraal eindexamen van de HAVO en VWO. Dit model heeft een oplaadbare batterij, een hoge resolutie en een backlight kleurenscherm

Deze rekenmachine wordt nu geleverd met een beschermetui met rits, die je ook kunt gebruiken om je pennen, geodriehoek en passers in te bewaren.

Shopgids: Alles wat je moet weten over wetenschappelijke rekenmachines

Het is een goed idee dat je voordat je een wetenschappelijke rekenmachine koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

berekeningen maken op een wetenschappelijke rekenmachine

Een wetenschappelijke rekenmachine beschikt over wetenschappelijke en statistische functies zoals bijvoorbeeld sinus, cosinus en tangens. (Bron: Celik: 35521704/ 123rf.com)

Wat is een wetenschappelijke rekenmachine precies en waar wordt hij voor gebruikt?

Een rekenmachine is een apparaat dat wordt gebruikt om verschillende soorten berekeningen uit te voeren. Wetenschappelijke rekenmachines zijn complexer dan de conventionele modellen, omdat je er trigonometrische functies, statistieken en meer mee kunt berekenen. Er zijn ook modelllen die zelfs grafieken kunnen weergeven. Ze zijn ontworpen om verschillende operaties gemakkelijker te maken.

De oorsprong van de rekenmachine is te vinden in de oude telramen. In de loop van de tijd zijn de methoden voor eenvoudige berekeningen geëvolueerd, terwijl er verschillende technologieën in zijn verwerkt. De eerste zakrekenmachines verschenen in de jaren zeventig. Dit waren iets rudimentairere versies die zich ontwikkeld hebben tot de versies die we vandaag de dag kennen.

Bertrand RussellEngels filosoof, wiskundige en Nobelprijswinnaar literatuur
“De wiskunde, oprecht bekeken, bezit niet alleen waarheid, maar opperste schoonheid – een schoonheid koud en streng, als dat van beeldhouwwerk.”

Wat zijn de voor- en nadelen van een wetenschappelijke rekenmachine?

Alle producten hebben een aantal voor- en nadelen. In het geval van wetenschappelijke rekenmachines is dit ook het geval, omdat de verscheidenheid aan modellen die er op de markt zijn hier ook mee te maken heeft. Hieronder laten we je een aantal van deze aspecten zien, zodat je er op een eenvoudige en praktische manier rekening mee kunt houden.

Voordelen
 • Grote verscheidenheid aan modellen.
 • Dankzij de grootte en het gewicht zijn ze makkelijk mee te nemen.
 • Ze hebben steeds meer functies. Er zijn zelfs programmeerbare modellen.
 • Je kunt er op een eenvoudige manier verschillende berekeningen mee maken.
 • Er zijn rekenmachines met verschillende functies voor hele betaalbare prijzen.
 • Gericht op scholieren, studenten, ingenieurs, en meer.
Nadelen
 • Ze helpen je bij je berekeningen, maar ze doen het niet alleen.
 • Als je het verkeerde model koopt, heeft het misschien niet de functies die je nodig hebt.
 • In verschillende sectoren van het onderwijs worden ze niet geaccepteerd.

Welke notatiesystemen gebruiken wetenschappelijke rekenmachines?

Een van de gebruikte notatiesystemen heet VPAM (Visually Perfect Algebraic Method), die vaak op de behuizing van rekenmachines kan worden afgelezen. Dit systeem veranderde de manier van schrijven ten opzichte van de oude rekenmachines. Het maakt gebruik van een schrijfwijze die vergelijkbaar is met die van wiskundige programma’s en is ook meer gestandaardiseerd.

Een ander systeem is SVPAM (Super Visueel Perfecte Algebraïsche Methode). Het verschil met de vorige is dat je de uitdrukkingen en resultaten tegelijkertijd kunt zien door twee regels tegelijk weer te geven. Daarnaast kun je er ook direct wijzigingen in aanbrengen en herberekenen.

meisje huiswerk

Als je een wetenschappelijke rekenmachine gaat kopen is dat in de meeste gevallen voor je opleiding. De meeste scholen geven dan ook advies over de aankoop van een wetenschappelijke rekenmachine. (Bron: Celik: 78007811/ 123rf.com)

Natuurlijke VPMA. Tot slot moeten we de natuurlijke VPAM-variant noemen. Dit notatiesysteem wordt meestal gebruikt in wetenschappelijke rekenmachines voor scholieren en studenten. Waarom? Want naast het opnemen van de gebruikelijke twee regels voor de weergave, worden de verschillende symbolen op het scherm gereflecteerd, zodat het gemakkelijker te begrijpen is.

Wat zijn de belangrijkste toepassingen van een wetenschappelijke rekenmachine?

Wetenschappelijke rekenmachines hebben een groot voordeel ten opzichte van conventionele modellen. De toepassingen die je ermee kunt uitvoeren zijn enorm superieur en daarom wordt het aantal rekenmogelijkheden exponentieel vermenigvuldigd. Hieronder laten we je een samenvatting van de meest voorkomende functies zien:

 • Vierkantswortels.
 • De afgeleide van een product.
 • Hyperbolische en inverse hyperbolische functies
 • Trigonometrische en inverse trigonometrische functies
 • Logaritmische berekeningen
 • Statistieken
 • Berekenen in graden, gradiënten en radiaal.
 • Omzetting van polaire coördinaten naar rechthoekige coördinaten en inverse

Welke stroomvoorziening hebben wetenschappelijke batterijen?

Er zijn rekenmachines met verschillende soorten energievoorziening. Aan de ene kant heb je de rekenmachines die worden gebruikt met batterijen, die je kunt vervangen als ze op zijn. Het is de moeite waard om de opties die werken met zonne-energie in beschouwing te nemen, een veel meer ecologische en minder vervuilende optie die je meer dan genoeg autonomie zal geven.

Er zijn ook wetenschappelijke rekenmachines op de markt die oplaadbare batterijen hebben, of twee verschillende soorten stroomvoorziening, beter bekend als dubbele batterijen. Ze hebben een lithiumbatterij die kan worden opgeladen met behulp van zonne-energie. Dit is ook een effectieve en veel handigere methode dan het af en toe vervangen van de batterijen.

man verward met zijn berekeningen

Wetenschappelijke rekenmachines zijn iets complexer dan de conventionele modellen, omdat je er trigonometrische functies, statistieken en meer mee kunt berekenen. (Bron: Amikishiyev: 117777820/ 123rf.com)

Samenvatting

Veel mensen denken dat bij de keuze van een rekenmachine elk model even betrouwbaar, nauwkeurig en snel is en dat ze allemaal dezelfde functies hebben voor alle soorten profielen. Het tegendeel is waar, in feite hebben deze schijnbare eenvoudige apparaten verschillende factoren waarmee je rekening moet houden zodat je het juiste model koopt.

Vergeet niet op het merk, het type scherm, het aantal functies, het notatiesysteem, de voeding en, waarom niet, op het ontwerp te letten. Als je er één voor je opleiding moet hebben, vraag dan altijd eerst om advies bij je leraar of school voor je overgaat tot de aankoop van een wetenschappelijke rekenmachine. In sommige gevallen wordt er in de lesstof vanuit gegaan dat je over een bepaald type rekenmachine beschikt.

Vond je onze shopgids over wetenschappelijke rekenmachines interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: alexlmx: 94047516/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies